16-åring döms för mord i Helsingborg – anlitad för morduppdrag

16-åring döms för mord i Helsingborg – anlitad för morduppdrag

2024-05-30

En 16-årig pojke har dömts för mord efter att ha anlitats för att skjuta ihjäl en man i Helsingborg. Brottsoffret, som satt i sin bil, sköts till döds med flera skott. Nu döms både 16-åringen och 26-årige Orhan Demaj för sina roller i mordet.

Händelseförlopp

Förra året anlitades en 16-åring från Växjö för ett morduppdrag. Den 22 augusti sköt han en man i en bil på Dalhem i Helsingborg. Offret träffades bland annat i huvudet och avled av sina skador. Enligt utredningen hade 16-åringen fått uppdraget av en 26-åring, som även försett honom med kläder, cykel, mordvapen och ammunition.

Domen

16-åringen döms nu till fyra års sluten ungdomsvård för mordet. Orhan Demaj, 26 år, döms till livstids fängelse för anstiftan av mord, grovt vapenbrott och involverande av en underårig i brottslighet. Ytterligare en 26-årig man har dömts till fängelse i 14 år och sex månader för att ha främjat gärningen.

Koppling till kriminellt bätverk

Både den 16-årige pojken och hans kumpan, en 15-årig pojke, kopplas till det kriminella nätverket D i Växjö. Kumpanen åtalades för medhjälp till mord. Utredningen visar att mordet var noggrant planerat. 26-åringen hade gett 16-åringen en telefon och hållit regelbunden kontakt för att underlätta mordet.

Tingsrättens uttalande

Tingsrätten konstaterar att de dömda inte hade någon koppling till offret eller till Helsingborg. "Mordet skedde på uppdrag av andra," skriver tingsrätten i sin dom. Rådmannen Nikolaj Jeric förklarar att åtalet vilar till stor del på indiciebevisning. Samtliga tilltalade har förnekat brott och varit återhållsamma med att lämna uppgifter under rättegången.

Bakgrund till 16-åringen

Den 16-årige pojken hade tidigare haft bra skolresultat och beskrivs som en klipsk kille. Han gillade fotboll och musik, men hans situation förändrades när han drogs in i ett kriminellt nätverk i Växjö. Hans skolresultat försämrades och han anlitades för morduppdraget som ledde till den nuvarande domen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

Läs: Domen här


Foto: Polisen

Varukorg