16-åring döms för dödsmisshandel i Gustavsberg

16-åring döms för dödsmisshandel i Gustavsberg

2024-04-05

I en tragisk händelse i Gustavsberg förra året miste 17-årige Lucas livet efter en brutal misshandel. Händelsen utspelade sig vid en fest där Lucas försökte försvara en vän, vilket ledde till att han blev svårt misshandlad. En 16-årig pojke har nu dömts för grovt vållande till annans död men frikänns från mordanklagelser, enligt en dom i Nacka tingsrätt.

Lucas, som beskrivs av sin mamma Åsa Lindström som en ung man utan tidigare involvering i konflikter och omgiven av goda vänner, hamnade i konflikt efter att ha försökt medla i en tidigare konflikt mellan två bekanta. Detta eskalerade när den då 15-årige pojken, tillsammans med en 14-åring, misshanldade Lucas , vilket ledde till svåra huvudskador som slutligen resulterade i hans död på Karolinska universitetssjukhuset en månad senare.

Slogs i huvudet med knivhandtag
Angreppet, som inkluderade slag mot huvudet med metallhandtaget på en kniv, har väckt starka reaktioner. Den dömda pojken, som vid tiden för domen hade fyllt 16, nekade till uppsåt till mord men erkände misshandel. Trots detta, och hans tidigare historia av orosanmälningar, ansåg tingsrätten att det inte fanns tillräcklig bevisning för mord, utan dömde honom till ungdomsövervakning.

Familjen besviken över domen
Familjen uttrycker en djup besvikelse över domen, med en sorgsen reflektion över förlusten av ett ungt liv. Den emotionella smärtan från de medicinska rapporterna om Lucas' skador och de omständigheter under vilka han dog var särskilt påfrestande för familjen.

Familjen överväger nu möjligheten till överklagan i hopp om att få en strängare bedömning av fallet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Dom på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg