16-årig pojke döms för mordet på 15-årige Henrik i Alingsås

16-årig pojke döms för mordet på 15-årige Henrik i Alingsås

2024-06-07

Henrik, 15, hittades död i Säveån, Alingsås, efter en sex dagar lång sökinsats i höstas. Han hade utsatts för cirka 140 knivhugg. På fredagen dömdes en 16-årig pojke för mord och grovt gravfridsbrott till fyra års sluten ungdomsvård.

Henriks försvinnande och sökinsats

Den 2 oktober lämnade Henrik sitt hem i Alingsås och sågs inte till igen. En omfattande sökinsats engagerade hela staden. Sex dagar senare hittades Henrik död i Säveån, och det visade sig att han hade mördats med cirka 140 knivhugg.

Domen mot 16-åringen

En 16-årig pojke, bekant med Henrik, dömdes på fredagen till fyra års sluten ungdomsvård för mord och grovt gravfridsbrott. Henriks pappa, Mika Myllykoski, uttryckte lättnad över domen och kallade den förväntad eftersom det är maxstraffet för sluten ungdomsvård.

Utredning och rättsprocess

Den 16-årige gärningsmannen hade häktats redan innan Henrik hittades. Pojkarna hade stämt träff för att lösa en konflikt, men enligt polisförhör urartade mötet snabbt. 16-åringen hävdade att han agerade i självförsvar, men tingsrätten avvisade detta argument och beskrev våldet som "uppenbart oförsvarligt". Tingsrätten påpekade också de brutala omständigheterna kring mordet.

Planering och psykisk hälsa

Åklagaren framhöll att mordet var planerat och presenterade bevis på att 16-åringen hade googlat frågor om mord och rättsliga konsekvenser. En rättspsykiatrisk undersökning visade att 16-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet eller nu.


Foto: Handskrivet brev från mördaren som han har skrivit ca 8 månader innan mordet

Maxstraff utdöms

Alingsås tingsrätt dömde 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård, den högsta möjliga påföljden för någon under 18 år om inte fängelse döms ut. Tingsrätten fann inga särskilda skäl för att inte döma honom till fängelse. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg