15-åringar döms till ungdomsvård för misshandel och bilstöld

15-åringar döms till ungdomsvård för misshandel och bilstöld

2024-06-23

I december förra året utsattes en äldre man för misshandel och bilstöld på öppen gata i Helsingborg. Fyra tonårspojkar, alla i 15-årsåldern, ryckte upp dörren på mannens bil och attackerade honom innan de stal fordonet. Gärningsmännen filmade händelsen, vilket blev avgörande bevis i rätten. Samtliga dömdes nu till ungdomsvård för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Händelseförloppet

Enligt målsägande stannade han sin bil när pojkarna närmade sig och ryckte upp dörren. Efter att ha slagit och sparkat bilägaren, körde en av tonåringarna iväg med bilen.

Bevismaterialet

Filmmaterialet som gärningsmännen själva spelade in blev en central del av bevisningen under rättegången. Detta ledde till att samtliga pojkar dömdes för sina handlingar.

Hotade kvinna i närheten

Strax före attacken på mannen närmade sig pojkarna en kvinna i närheten. En av dem hotade henne med orden: "Ge mig bilnyckeln annars skjuter jag dig." Kvinnan lyckades dock undkomma och larma polisen. Den pojke som hotade kvinnan dömdes även för olaga hot, trots att inget vapen hittades. Tre av de fyra pojkarna nekar till brott, men tingsrätten fann bevisningen tillräcklig för att döma dem till ungdomsvård.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg