15-åring greps med skarpladdat vapen på väg till Israels ambassad

15-åring greps med skarpladdat vapen på väg till Israels ambassad

2024-06-27

I maj greps en 15-årig pojke med ett skarpladdat vapen på väg mot Israels ambassad i Östermalm. Pojken har nu dömts till ungdomsövervakning i elva månader.

Polisinsats i Tyresö ledde till gripande

Den 16 maj, strax efter klockan två på natten, stoppade polisen en taxi i Tyresö. I taxin satt en 15-årig pojke från Västerås, iförd handskar och med ett skarpladdat vapen i sin jackficka. Enligt utredningen hade pojken fått instruktioner via chattmeddelanden om var han skulle hämta vapnet och att taxin snart skulle anlända.

Ungdomsövervakning för 15-åringen

I juni åtalades pojken för grovt vapenbrott. På torsdagen meddelades domen, som innebar elva månaders ungdomsövervakning. Pojken, som är ostraffad sedan tidigare, erkände att han hade vapnet men hävdade att han inte visste att taxin var på väg till Israels ambassad. Tingsrätten fann dock att pojken var medveten om resans destination, baserat på sökningar i hans telefon. Vad som skulle ske vid ambassaden om polisen inte hade stoppat taxin är ännu oklart och har inte utretts vidare i målet.

Ytterligare incidenter vid Israels ambassad

Inom ett dygn efter gripandet av 15-åringen stoppades ytterligare en taxi på väg mot Israels ambassad. En 16-åring misstänks för grovt vapenbrott i detta fall, och förundersökningen pågår.

Natten därpå inträffade en skottlossning vid ambassaden. Den misstänkta skytten, en 14-åring, har omhändertagits av socialtjänsten. Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut Iran som beställare av attentaten mot ambassaden i Sverige.

Ökad säkerhet kring ambassaden

Dessa incidenter har lett till ökade säkerhetsåtgärder runt Israels ambassad i Stockholm. Polisen samarbetar med internationella underrättelsetjänster för att förhindra framtida hot.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg