Två bröder dömda i mordmål på Hisingen

Två bröder dömda i mordmål på Hisingen

2023-05-06

Bröderna körde ihjäl sin mor på Hisingen - En av bröderna döms till livstidHisingen på Göteborg var platsen för en tragisk händelse där två bröder misstänktes ha dödat sin mamma och skadat hennes man på en gångstig. Enligt åklagaren agerade bröderna utifrån ett hedersmotiv. 


Domen


Den 30 juli 2022 blev 38-åriga Nadja Blom och hennes pojkvän påkörda på en gångstig på Hisingen. Nadja kastades upp i luften och landade 40 meter från där hon blev överkörd och skadades så svårt att hon dog. Hennes man skadades svårt men överlevde. Hennes två söner, 17 och 22 år gamla, åtalades för mordet på sin egen mamma och mordförsöket på hennes man.
Den äldre brodern, Garcia Blom, 22, dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök. Den yngre brodern friades från anklagelserna om mord. Rätten slog fast att avsikten var att döda båda offren, vilket framgår av hur bilen kördes i hög hastighet och accelererade. Den yngre brodern friades från mord och försök till mord.

Skadestånd


Garcia Blom dömdes att betala skadestånd med 254 700 kronor till mannen, 185 558 kronor till sin mormor, 150 000 kronor vardera till tre syskon och 110 000 kronor till sin moster. 

Hedersmord


Under rättegången påkeade åklagaren att det låg ett hedersmotiv bakom brottet. Alla de inblandade är romer och ska ha motsatt sig att mamman inleder ett nytt förhållande då hon har varit gift med brödernas pappa. Lagmannen Göran Lundahl sa att det var bevisat att den nya relationen ledde till en konflikt i familjen. Hedersmotivet var dock inte bevisat enligt rätten. Rätten slog fast att åklagaren inte lyckats visa att mord är ett sätt att återupprätta hedern i det kulturella sammanhang som är aktuellt i detta fall, det vill säga det romska sammanhanget.


Kommer att överklaga domen 


Domen kommer att överklagas av Garcia Bloms försvarare, Maria Sanner. Åklagaren har hävdat att brotten var hedersrelaterade och kan även komma att överklaga.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg