Tre ur toppskiktet i Backagänget åtalas för grovt narkotikabrott

Tre ur toppskiktet i Backagänget åtalas för grovt narkotikabrott

2023-05-11

Tillslag mot Backagängets narkotikaförråd i Göteborg tre åtalade åtalas

 

I en nyligen genomförd polisinsats riktad mot en lokal i Säve upptäcktes det ökända Backagängets narkotikaförråd. Vidare grep polisen en man som hittats sovande på platsen, som nu misstänks vara inblandad i den olagliga verksamheten. Efterföljande utredningar av polisenmyndigheten avslöjade en möjlig koppling till nätverkets påstådda "revisor". Nu väntar rättegång i ett ärende där männen från den kriminella konstellationen står anklagade för att ha gjort affärer med 370 kilo narkotika – ytterligare 335 kilo blev de av med.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Åtal för grovt narkotikabrott väcks

Åtal väcktes officiellt mot fem män och en kvinna med anknytning till Backagänget, vilket markerar inledningen av en rättegång som förväntas ta itu med deras påstådda inblandning i handeln med häpnadsväckande 370 kilo narkotika. De tilltalade åtalas för att både ha hanterat 240 kilo amfetamin och 91 kilo cannabis, samtidigt som de är åtalade för innehav av 19 pistoler.

Använde sig av Sky Ecc telefoner

Åklagare Stina Lundqvist avslöjade att värdefulla information om dessa kriminella konstellationers inre funktioner erhölls genom dekrypteringen av Sky Ecc, ett kommunikationsverktyg som används av nätverket. Genombrottet kom när Franska polisen lyckades att knäcka Encrochatt och Sky Ecc som gav ett sällsynt tillfälle att avslöja de högt uppsatta individer som förknippas med Backagänget.
 

Åtalspunkterna

Åtalspunkterna mot de tre personerna som är inblandade i nätverket inkluderar flera punkter relaterade till grova narkotikabrott och narkotikabrott. Dessa anklagelser omfattar olika olagliga aktiviteter, såsom innehav, köp och smuggling av betydande mängder amfetamin och cannabis.
Utredningens grund lades vid ett tillslag i en lokal i stadsdelen Säve på Hisingen. Polistjänstemän upptäckte 34 kilo amfetamin och grep en sovande person som misstänks vara inblandad i operationen. Däremot tros varken den misstänkte 60-åringen eller en 25-åring medåtalade vara de främsta orkestrarna av den kriminella verksamheten.

Den svårfångade "Revisorn"

Enligt åklagarmyndigheten har en 40-årig man från Backa en framträdande position inom nätverket och fungerar som den dolda kraften bakom dess ekonomiska verksamhet. Denna person, ofta kallad "revisorn", har förblivit relativt oberörd av juridiska konsekvenser under de senaste åren, hållit en låg profil samtidigt som han har utövat betydande inflytande inom den kriminella konstellationen.

Begäran om förverkande

Åklagaren har yrkat förverkande av tillgångar på totalt 8 896 974 kronor från den påstådda "revisorn". Myndigheterna har redan beslagtagit denna summa, som tros härröra från olaglig verksamhet. Avgörande bevis mot "revisorn" inkluderar en omfattande redogörelse för hans personal och gängets verksamhet, som överfördes mellan mobila enheter.

Andra individer kopplade till ärendet

Åklagaren Linda Wiking anspelar på ytterligare personer som är kopplade till den pågående utredningen, av vilka några fortfarande är på fri fot. Trots avsevärda framsteg har polisen ännu inte åtala alla inblandade nyckelpersoner, inklusive Rawa Rada, som för närvarande sitter i fängelse, och en annan man som för tillfället är efterlyst, Hicham Kortobi.


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg