Tonåringarna döms för taximordet i Hjälstaviken utanför Enköping

Tonåringarna döms för taximordet i Hjälstaviken utanför Enköping

2023-12-09

Taxichaufför, 26 år gammal anmäls försvunnen
Ett ärende om en försvunnen person upprättas i slutet på mars 2023 i Stockholm. Den försvunna personen jobbar som taxichaufför och anmäls av sina oroliga anhöriga, när han spårlöst försvunnit efter en körning. Flera dagar går utan framgång men under en sökinsats tillsammans med sökhund hittas plötsligt den saknade taxichauffören utanför Enköping. Han hittas hängd och avliden i ett träd i Hjälstavikens naturreservat. Då har den saknade mannen varit borta och eftersökt i nästintill en vecka.
Taxichauffören var endast 26 år gammal och det som först verkar se ut som ett självmord övergår snabbt till en utredning om mord. Fynd och underlag som påträffas på platsen och även i offrets bil gör att en utredning om mord upprättas. Utredningen framlägger bevis för både DNA-spår, sms-konversationer, bevismaterial och olika vittnesmål.

Motivet för det här brottet ska ha varit en påstådd våldtäkt
Fem ungdomar, fyra bröder och en ung tjej på 16 år misstänks för brottet. I utredningen kommer det fram att det är den unga tjejen som har koppling till den försvunna taxichauffören. De framgår att den unga tjejen ska ha lurat mannen som kör taxi till naturreservatet i Hjälstaviken utanför Enköping. Taxichauffören och den unga tjejen har tidigare haft kontakt med varandra och även träffats.
Den unga tjejen tog åter igen upp kontakten med mannen för att försöka förmå honom att byta sexuella tjänster mot alkohol. I utredningen kan man se att de skickas flera meddelanden fram och tillbaka dom i mellan där mannen flera gånger skriver att han inte är intresserad av någon bytestjänst. Tjejen är påstridig och till slut bestäms det att mannen ska köpa en Vodka lime på Systembolaget för en summa pengar i stället och även leverera det till tjejen. Det är hon som väljer ut och bestämmer platsen där överlämningen av alkoholen sen ska ske.

Foto: Obs. Bilden är fingerad, texten är ordagrant från polisens utredning Försökte få mordet att se ut som ett självmord
Motivet för det här brottet ska ha varit en påstådd våldtäkt som den unga tjejen anmält till polisen tidigare i år, en anmälan mot mannen som nu hittats hängd.
Polisen valde att lägga ner den anmälan om våldtäkt då det
inte gick att påbörja någon utredning för att de saknades såppas mycket underlag och information för att driva en sådan anmälan vidare.
Tjejen som verkar ha en relation till en av de fyra bröderna förnekar envist i förhör någon vetskap om mordplanerna och berättar att hon bara trodde att hennes pojkvän och hans tre bröder skulle misshandla mannen som straff för vad hon påstår att mannen ska ha utsatt henne för. Hon nekar trots att det framgår i många av hennes empatilösa konversationer att fallet är precis tvärtom.
Brottet anses vara planerat en tid innan och utredningen visar att sättet de utfördes på var för att komma undan påföljd genom att först mörda mannen och sedan arrangera en hängning för att få mordet se ut som ett självmord. Men allt gick inte som ungdomarna hade planerat eller som de hade tänkt sig.

 

Foto: Obs. Bilden är fingerad, texten är ordagrant från polisens utredning 

Ungdomarnas hänsynslöshet chockar utredarna
En ut av bröderna, han som är 19 år gammal döms till livstids fängelse. De tre andra bröderna som är respektive 17 år gamla och en som endast är 16 år gammal döms till 4 års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord. Den unga tjejen döms också hon till sluten ungdomsvård för medhjälp till mord tillsammans med bröderna. Hon är också bara 16 år gammal. Ungdomsvård utdöms till dom på grund av deras låga ålder när brottet begicks. Detta brott sticker ut och många som jobbat med fallet har varit förvånade och chockade över brottets brutalitet, förövarnas unga ålder och att brottet begicks med sådan känslolös och hänsynslös framtoning.


 

Läs förundersökningprotokollen online här 
Lyssna på vår podcast och samtliga förhör från rättegången här

Varukorg