Tillingemordet - Två dömda för medhjälp till mord

Tillingemordet - Två dömda för medhjälp till mord

2023-12-20

Tillingemordet: Skyllde på varandra - döms endast för medhjälp till mord

I ett komplicerat mordfall som handlar om mordet på en 19-årig man i Tillinge, strax utanför Enköping har Uppsala tingsrätt dömt två män till fängelse. Dessa domar baseras på deras roller som medhjälpare till mordet, trots att det inte kunnat fastställas vem av dem som faktiskt avlossade det dödande skottet.

Händelsen ägde rum i augusti 2021 där den unga mannen hittades skjuten i huvudet på en åker. Två män, nu dömda, medgav att de varit på brottsplatsen tillsammans med offret. Båda har dock pekat ut varandra som den som sköt skottet vilket skapade en utmaning för rätten att utpeka den direkta mördaren.

Trots detta fann tingsrätten att båda männen hade intentionen att offret skulle dö. Detta ledde till att de båda dömdes för medhjälp till mord. Den yngre mannen, 18 år vid gärningen, ledde polisen till mordvapnet och dömdes till 6 års fängelse. Den äldre som var 33 år gammal fick 12 års fängelse och dömdes även till utvisning.

Ytterligare två män frikända i komplex mordutredning
Utöver de två dömda männen påstod dessa att mordet utförts på uppdrag av en 35-årig man som åtalades för anstiftan till mord och en 31-årig man som åtalades för medhjälp till mord. Dessa två män förnekade helt att ha varit involverade i mordet. Tingsrätten fann deras utpekande otrovärdigt och friade dem från dessa anklagelser.

Den 35-årige mannen dömdes dock till sex månaders fängelse för vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, relaterat till innehav av skarpladdade patroner och en fjärrutlösare för bomber.

Mordets motiv: förlorat vapen

Mordets motiv verkar ha varit att offret ansågs ha slarvat bort en automatkarbin tillhörande den 35-årige mannen. Domen väntas att överklagas. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Tillinge här.

 

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg