Skjutning i Brandbergen kopplas till rån - tre män döms

Skjutning i Brandbergen kopplas till rån - tre män döms

2024-03-03

I fredags kom domen i ett uppmärksammat fall - en skjutning i Brandbergen, Haninge. Tre män har blivit dömda av tingsrätten för allvarliga brott, däribland grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Detta skedde efter en skottlossning den 5 oktober 2023, där en man blev skjuten under vad som verkar ha varit ett rånförsök misslyckades, kopplat till en narkotikaaffär som gick snett.

Skjutning i Brandbergen ledde till omfattande utredning
Händelsen ägde rum natten till den 5 oktober 2023, då en 29-årig man träffade tre andra män för att diskutera narkotikaaffärer. Mötet tog en våldsam vändning, och 29-åringen sköts i magen. Trots skadorna kunde han larma polisen, vilket ledde till en snabb insats och hans efterföljande återhämtning på sjukhus.

Polisens utredning avslöjade att en 20-årig från Göteborg och en 21-årig hemmahörande i Tranås hade planerat att råna 29-åringen på en större mängd cannabis. Ett bråk uppstod, och i tumultet avlossades ett skott som träffade 29-åringen. De inblandade beskrev händelsen som en olycka snarare än ett mordförsök. Under rättegången förklarade 21-åringen händelse på följande sätt: 
Det blev då tjafs och xx's vän hoppade på honom. I samband därmed hamnade hans pistol på marken. Pistolen hade han köpt några veckor tidigare och laddat själv. Innan xx's vän hoppade på honom hade han visat pistolen och sagt att det var ett rån. Han har inget minne av att han i samband därmed riktade pistolen mot någon. 

Tekniska Bevis och erkännanden
Genom förhör, tekniska bevis, och erkännanden kunde polisen kartlägga händelseförloppet. Detta inkluderade DNA och fingeravtryck på det använda vapnet samt beslag av narkotika. Den 21-årige skytten erkände att skottet som skadade 29-åringen avfyrades av misstag. 

Som resultat av utredningen dömdes 21-åringen och 20-åringen till fängelsestraff på två år och sex månader respektive två år och fyra månader för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. 29-åringen dömdes till fängelse 2 år 2 månader för grovt narkotikabrott.
Tingsrätten ansåg att ingen annan påföljd än fängelse var lämplig med tanke på brottens allvar.

Ingen skadeståndsskyldighet
Utöver fängelsestraffen beslutade tingsrätten om förverkande av det beslagtagna vapnet och narkotikan. De dömda befriades från skadeståndsansvar till följd av att 29-åringen bedömdes ha utsatt sig själv för en riskfylld situation.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Krimfup

Varukorg