Richard Johansson döms för brutala mordet på Haga i Umeå

Richard Johansson döms för brutala mordet på Haga i Umeå

2024-05-23

Brutalt Mord i Umeå

En 32-årig kvinna skickade ett sms till vänner på morgonen med orden: ”Jag behöver din hjälp omedelbart.” Kort därefter mördades hon i sin lägenhet i Umeå. Idag har Umeå tingsrätt meddelat dom i fallet.

Domen

Richard Johansson, 29, döms till 18 års fängelse för mordet på kvinnan, som ägde rum den 30 september förra året. Under rättegången har Johanssons psykiska hälsa varit en central fråga. En rättspsykiatrisk undersökning visade att han var under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Tingsrätten bedömer dock att han själv vållat sitt tillstånd genom drogbruk.

Mordet

Kvinnan blev ihjälslagen med kniv, strykjärn och skidor. Våldet beskrivs som upprepat och besinningslöst i domen. Vid sjutiden på morgonen skickade kvinnan ett sms till vänner som begav sig hem till henne och mötte då Richard Johansson. En mobilinspelning från detta möte visar att Johansson talade osammanhängande och påstod att kvinnan hade dödat sig själv.

Relation och Händelseförlopp

Kvinnan, en gästforskare från Indien, hade träffat Johansson via Tinder. De hade en form av relation, men Johansson hävdar att hon var mer intresserad än han. Dagen före mordet hade Johansson blivit utkastad från sin lägenhet efter att ha hotat sin rumskamrat med en machete. Han kontaktade därefter kvinnan och frågade om han fick bo hos henne, vilket hon accepterade. Dagen efter mördade han henne.

Motiv och Psykiskt Tillstånd

Johansson har inte kunnat förklara sitt agerande och inget tydligt motiv har framkommit. Han hade tagit droger före mordet och upplevde hallucinationer. Under förhören sa han att han trodde att kvinnan var en zombie och att detta var orsaken till det extrema våldet. Den mördade kvinnans mamma i Indien har uttryckt sin djupa sorg och förlust i media, och beskriver att hon nu är ensam och har förlorat sitt enda skäl att leva.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg