Nationsaktiv i Lund åtalas för grov förskingring av 314 000 kr

Nationsaktiv i Lund åtalas för grov förskingring av 314 000 kr

2023-09-23

En tidigare nationsaktiv på Wermlands nation i Lund står inför rätta i tingsrätten, åtalad för grov förskingring. Hon anklagas för att ha användt nationens betalkort för personliga inköp, inklusive en balklänning och märkesväskor, med ett totalt värde av 314 000 kr.

"Planerade att återbetalade beloppet"

Huvudförhandlingarna i fallet inleddes den 19 september i Lunds tingsrätt. Den åtalade, som tidigare hade ämbetet som kassör på Wermlands nation, hävdar att hon planerade att återbetala beloppet. Enligt förundersökningensprotokollet upptäcktes förskingringen när hennes efterträdare märkte ovanliga utgifter från nationens konto. Inköpen inkluderade bland annat en balklänning till ett värde av 6400 kronor, märkesväskor, dyra klockor samt abonnemang på streamingtjänster.

Försvaret:

Den åtalade hävdar att hon hade arbetat hårt för nationen och att hon hade gett mycket av sin tid och arbetskraft till företaget. Hon betonade att det var viktigt att se på båda sidor av situationen. Försvarsadvokaten, Karl Henrik Östberg, hävdar att hans klient är oskyldig till brottet och att alla inköp var godkända av nationen. Han hävdar att nationen inte har lidit någon skada.


Förhandlingarna kommer att fortsätta under kommande dagar, med planerade vittnesmål. Wermlands nation kräver ett skadestånd på 314 523 kronor, motsvarande det belopp som den åtalade misstänks ha förskingrat.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll här

 

Foto: Unsplash

Varukorg