Mördaren Frunze Saghatelyan på flykt efter fritagning

Mördaren Frunze Saghatelyan på flykt efter fritagning

2023-04-13

Frunze Saghatelyan, en 17-årig som är dömd för mordet på Delta Gym i Stockholm, är just nu på flykt efter en fritagning i Södertälje. Saghatelyan hade dömts till sluten ungdomsvård för sin inblandning i mordet på gymmet Delta i Stockholm, samt en handgranatattack mot en restaurang. På torsdagsmorgonen befriades han dock dramatiskt av maskerade personer under en transport från ungdomshemmet Tysslinge till en tandläkare i Södertälje.

 

Flydde från förvar
Strax före klockan tio larmades polisen om rymningen i Södertälje. Flera maskerade personer hade hotat transportpersonalen med vapen och Saghatelyan lyckades fly, fortfarande iklädd handbojor. Han lämnade platsen i en bil tillsammans med de andra män som var inblandade i fritagningen.

Enligt Ulf Mossberg, pressekreterare på kriminalvården, ansågs Saghatelyan vara en högriskfånge och fick därför handfängsel under sin transport. Nu är han efterlyst i hela Sverige och internationellt, då han har dubbelt medborgarskap i Armenien och Sverige.

Mordet på Delta Gym
Saghatelyan dömdes i mars för flera grova brott, bland annat för mordet på ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta gym. Andersson sköts ihjäl när han ingrep mot Saghatelyan, som hade kommit till gymmet för att skjuta en annan person. Saghatelyan var även inblandad i en handgranatsattack mot en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Utöver dessa brott dömdes han även för grovt vapenbrott. Saghatelyan dömdes till sluten ungdomsvård i två år och elva månader efter ungdomsrabatt. Vid tiden för mordet och sprängattentatet var han bara 16 år gammal.

Saghatelyan hade överklagat domen till Svea hovrätt, men rättegångsdatumet var ännu inte satt. Han satt häktad tills mordrättegången avslutades, varefter han omhändertogs enligt lagen om vård av unga, LVU.

LVU-beslut
LVU-beslutet motiverades av att Saghatelyan enligt uppgift ingår i ett kriminellt nätverk i Bro i norra Stockholms län. Han ska ha gått med i nätverket i ung ålder och har tidigare dömts för misshandel.
Han placerades på ungdomsgården Tysslinge utanför Södertälje, som är ett låst jourhem som drivs av Statens institutionsstyrelse. Flera av Sveriges farligaste ungdomsbrottslingar vårdas på denna anläggning.

Utredning och fara
Claes Murray, polisens utredningsledare efter mordet på gymmet Delta, har uppgett att det finns en fara förknippad med individer som dömts för den här typen av brott. Murray noterade också att Saghatelyan inte agerade ensam i sina brott och att det finns ett kriminellt nätverk inblandat.

Läs förundersökningsprotokoll om Delta gym mordet på nätet

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg