Man satte GPS-sändare på ex-partners bil - döms

Man satte GPS-sändare på ex-partners bil - döms

2024-02-03

Man använde GPS för att spåra ex-partner – fälls för ofredande

I en uppmärksammad dom har en man dömts för att ha satt en GPS-sändare på sin tidigare partners bil. Paret, som initialt möttes via dejtingappen Tinder, hamnade i centrum för en rättslig process efter att kvinnan upptäckte övervakningsutrustningen på sitt fordon. Hon ska ha blivit spårad av mannen under flera månader. 

Hittade GPS-sändare under bilen
Händelsen tog sin början i juni 2022 när den 53-åriga kvinnan från Malmö fann en svart dosa, en GPS-sändare, som hade lossnat och låg på marken under hennes bil. Efter detta gjorde hon en polisanmälan. En månad senare upptäckte hon ytterligare en likadan sändare på sitt fordon. Genom att vända sig till ett säkerhetsbolag kunde hon spåra köpet av GPS-sändarna till en man hon tidigare varit i en relation med.

Döms för två fall av ofrerande
Det framkom att mannen hade monterat den första GPS-sändaren i början av maj, vilket gav honom möjlighet att spåra kvinnans rörelser med bilen under flera veckor. Kvinnan, som hade avslutat relationen med mannen några månader tidigare, beskrev upptäckten som obehaglig och ett intrång i hennes privatliv, trots att mannen inte uppvisat hotfullt beteende mot henne efter uppbrottet.

Mannens agerande ledde till att han dömdes av Malmö tingsrätt för två fall av ofredande, baserat på hans erkännande.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om brottet här

 

Foto: Polisen

Varukorg