Malmös Satudarah MC medlem åtalas - för grovt narkotikabrott

Malmös Satudarah MC medlem åtalas - för grovt narkotikabrott

2023-04-24

Polisutredning avslöjar narkotikabrott och kopplingar till skottlossning vid Emporia-gallerian

I en stor polisinsats har ledarna för det ökända Satudarah-gänget gripits för grova narkotikabrott. Polisutredningen inleddes efter en skottlossning vid Emporia-gallerian i Malmö förra året, där presidenten för den kriminella gruppen Satudarah Assassins dödades. Polisen installerade en trojan på telefonen till en av offrets tidigare allierade, efter misstankar om drogaffärer. 

Till följd av utredningen åtalas nu sju personer för olika grad av inblandning i de grova narkotikabrotten. Fallet bygger på hemlig dataläsning, vilket gjorde att polisen kunde få tillgång till alla textmeddelanden, bilder och mediefiler som skickats till och från den 29-årige misstänktes telefoner. Denna person, som hade en ledande roll i Malmös undre värld, ska ha använt den krypterade Signal-appen för att kommunicera och använt aliaset "Carlitos Way".

Polisen kunde följa hur 29-åringen höll kontakten med sin misstänkte kokainlagerhållare och gav dem uppdrag och information om när köpare skulle komma. De kommunicerade genom att skicka bilder på skalor av droger, så att han visste hur mycket av hans kokain som såldes. I ett efterföljande meddelande uppstod ett missförstånd om att kokainet överlämnades, vilket ledde till att både Olofström i Blekinge och småländska Oskarshamn nämndes.

Diskussion om kokainleverans

Till sist överlämnades ett kilo kokain inför polisens kriminalare i Kalmar och ytterligare fyra kilo av samma droger skickades med bil mot Malmö, till ett totalt värde av över fyra miljoner kronor på gatumarknaden. Polisen tog båda parter i beslag och grep sedan den 29-årige mannen och en av hans medarbetare. Ytterligare ett kilo kokain beslagtogs sedan i en lägenhet kopplad till kokainleverantören.

Länkar till tidigare mordmål i Malmö

Den 29-årige mannen har varit misstänkt för inblandning i tidigare morduppdrag i Malmö men har blivit frikänd. I ett mordmål åtalades han för förberedelse till mordet på en annan gängledare sommaren 2021, bevisningen räckte dock inte till och han friades. Polisen har nu lyckats lägga hela pusslet och kopplat ihop köparsidan av narkotika, deras transportörer och lagerhållare, samt säljare lagerhållare och transportörer. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg