Livstids fängelse för mordet på PKK-avhoppare - Stockholm

Livstids fängelse för mordet på PKK-avhoppare - Stockholm

2023-05-22

PKK-avhoppare lockade till mordkommando: Fyra män dömda till livstids fängelse

Fyra män har dömts till livstids fängelse för sin inblandning i mordet på en 47-årig PKK-avhoppare. Offret lockades till en adress i Huddinge, Stockholm, där han sköts sju gånger på nära håll. Under rättetången har de påstådda kopplingarna mellan mordkommandot och den turiska staten stärtks. 


Foto: Patron från vapnet som mördade 47-åringen.

PKK-avhopparen mördas

Den 28 november 2021 fick den 47-årige PKK-avhopparen ett sms med adressen "Drakvägen 4". Inom 35 minuter sköts han dödligt flera gånger, inklusive ett skott i ryggen. Domstolen har dömt Cahit Acar (35), Adüssamet Yildiz (35), Ömer Can (34) och Rukan Öz (30) för mordet och dömt dem till livstids fängelse. Rukan Öz är den enda som inte står inför utvisning.

Noggrann planering avslöjad

Enligt rättens ordförande Göran Nilsson var mordet nogrann planerat med svek och avrättning. Offret, som var obeväpnad och intet ont anande, var medvetet måltavla. Brottets svårighetsgrad ledde till att domstolen dömde mördarna till livstidsstraff.

Vittne kastar ljus över påstådd statlig inblandning

Utredningen av mordet har avslöjat ett komplext nätverk av uppdragshandlingar och hämnd riktade mot PKK-medlemmar. Det finns indikationer på att dessa händelser har kopplingar till den turkiska staten, vilket avslöjas av ett vittne.
Vittnet påstår att mordkommandot "ska ha värvats av turkiska staten för att mörda kurder". 
Vittnet lägger helt och hållet ansvaret på Turkiet för händelsen, men ett tydligt motiv har ännu inte fastställts. Att undersöka de påstådda kopplingarna till den turkiska staten har visat sig vara utmanande. Förfrågningar om rättshjälp har skickats till Turkiet för att hjälpa till att intervjua individer på plats, även om framstegen med att fastställa motiv är fortfarande begränsade.

Nyckelvittnet

Ett 59-årigt vittne har framfört betydande uppgifter angående den mördade avhopparen. Han hävdar att offret, en före detta medlem i PKK, rekryterades av den turkiska staten för att utföra ett mord, där 59-åringen själv ska ha varit den tilltänkta måltavlan.
Som ersättning lovades offret en rejäl betalning. Men hans försök att värva andra för att utföra mordet misslyckades.

Offret kände sig hotad

Den 47-årige avhopparen, en turkisk medborgare bosatt i Sverige sedan 2015, hade uttryckt oro för sin säkerhet. Han påstod att han blev hotad av medarbetare som kände att de inte hade fått sin utlovade betalning. Det misslyckade mordförsöket spände ytterligare hans relation till den turkiska staten. Rapporter tyder på att han hade försökt skaffa ett skjutvapen innan han föll offer för mordkomplottet.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

 

Varukorg