Ledare för Dödspatrullen döms för sju år gammalt mord i Uppsala

Ledare för Dödspatrullen döms för sju år gammalt mord i Uppsala

2024-05-27

Två ledare från det kriminella nätverket Dödspatrullen har dömts för ett mord som begicks för sju år sedan i Uppsala. Den ena döms till 17 år i fängelse, medan den andra får 9 år och 10 månader. Åklagaren hade yrkat på livstid för den sistnämnde. För sju år sedan satt de nu dömda häktade för samma mord men släpptes då på grund av bristande bevis.

Dödspatrullen och Tidigare Brott

Polisen beskrev Dödspatrullen redan 2017 som de närmaste torpeder man haft i Sverige. Flera medlemmar greps då för mordet på en 40-årig man i Uppsala, men utredningen stannade av och bevisen räckte inte till fällande domar. Sedan dess har de nu dömda varit inblandade i flera andra grova vålds- och narkotikabrott.

Nya Bevis Ledde till Fällande Dom

År 2020 beslutade polis och åklagare att återuppta fallet med hjälp av ny DNA-teknik. Den nya tekniken möjliggjorde att man kunde särskilja DNA-spår på de overaller gärningsmännen bar vid mordet. Ett nytt vittne framträdde också och pekade ut en av gärningsmännen, vilket hjälpte åklagaren att avsluta utredningen framgångsrikt.

Tingsrättens Bedömning

Tingsrätten konstaterade att mordet hade karaktären av en avrättning med massiv beskjutning, men ansåg inte att det var så försvårande att livstids fängelse var motiverat. 28-åringen döms därför till 9 år och 10 månader, medan 27-åringen får 17 år i fängelse. Åklagaren Charlotta Stege Unger har meddelat att hon kommer att överklaga domen för 28-åringen, då hon hade yrkat på livstid.

Andra Brott och Fängelsestraff

27-åringen döms även för flera andra brott, inklusive medhjälp till förberedelse till mord och synnerligen grov narkotikasmuggling. Han smugglade in 12 kilo kokain till Sverige under 2020 och är för närvarande häktad i Spanien för andra narkotikabrott.

En 25-årig kvinna döms också till sex års fängelse för sin roll i narkotikasmugglingen. Hon beskrivs ha haft en ledande roll i flera större narkotikaaffärer. Två andra män döms för narkotikahantering, med fängelsestraff på 2 år och 8 månader respektive 1 år och 9 månader.

Mordet i Uppsala

Mordet i Uppsala ägde rum den 1 april på en parkering utanför en restaurang. Den mördade mannen sköts med flera skott av gärningsmän som anlände i en stulen Porsche Cayenne. Polisen tror att motivet var ett pris på mannens huvud på grund av hans inblandning i ett tidigare gängmord i Södertälje 2013.

De dömda har nekat till brott.

 

Läs: Domen här

Läs: Förundersökningsprotokollet här

 

Foto: Polisen

Varukorg