Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sina föräldrar

Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård för mord på sina föräldrar

2023-05-18

Kvinna dömd för att ha mördat sina föräldrar: dömd till rättspsykiatrisk vård

En 28-årig kvinna har dömdes 4 september 2020 för att ha mördat sina föräldrar i deras hem i Hjo. Föräldrarna, en läkare och en enhetschef inom vården, var välkända personer i samhället. Kvinnan bedöms lida av allvarlig psykisk störning och dömdes därför till rättspsykiatrisk vård. 

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet

Psykisk störning och hat

Under rättegången framkom bevis på att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning och hade hyst djupt rotat hat mot sina föräldrar. Motivet bakom brottet var kopplat till denna hat mot sina föräldrar. Den tilltalade avslöjade att händelsen utlöste hennes posttraumatiska stressyndrom (PTSD), vilket resulterade i att hon förlorade kontrollen och agerade i att mörda sina föräldrar.

Under hela utredningen genomgick kvinnan flera förhör med polisen, vilket visade på en historia av psykisk ohälsa och en långvarig hat mot sina föräldrar.

Dömd till rättspsykiatrisk vård

Efter en rättspsykiatrisk undersökning konstaterades den tilltalade vid brottstillfället vara allvarligt psykiskt sjuk. Följaktligen dömde rätten henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skaraborgs tingsrätt avkunnade domen och bekräftade att den tilltalade orsakat dödliga skador på sina föräldrar genom ett flertal knivhugg och skärskador. Rätten klassade brottet som mord, med tanke på våldets svårighetsgrad och brutalitet. Hänsyn togs till den tilltalades psykiska tillstånd under händelsen, möjligen påverkat av vanföreställningar och känslor av provokation. Trots den potentiella möjligheten för den tilltalade att återta kontrollen, drog domstolen slutsatsen att brottet utgjorde två fall av mord på grund av våldets omfattning och karaktär.

Utöver mordanklagelserna dömdes kvinnan även för narkotikabrott och skadegörelse som begåtts under tiden i häktet. Domstolens dom understryker brottens allvar och betonar nödvändigheten av lämplig psykiatrisk vård för att komma till rätta med den tilltalades psykiska tillstånd.

 

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg