Kalixmordet - Hamid Fatlawi döms till livstid för mord på hustru

Kalixmordet - Hamid Fatlawi döms till livstid för mord på hustru

2023-12-27

Kalix, Norrbotten: I Kalix kommun, Norrbotten, har 55-årige Hamid Fatlawi dömts till livstids fängelse efter att ha knivhuggit sin fru, 56-åriga Maria, 39 gånger. Detta brutala mord, som inträffade den 14 augusti, har väckt starka reaktioner och frågor kring de underliggande orsakerna till sådana våldsdåd.

Detaljerna kring mordet
En detaljerad förundersökning av händelsen avslöjade att Maria hade blivit brutalt attackerad i det sovrum hon delade med Fatlawi. Fatlawi, som själv ringde 112 och erkände dådet, hävdade senare att han hade förlorat minnet av händelsen. Rätten fann dock hans handlingar "brutala" och dömde honom till livstids fängelse med efterföljande utvisning från Sverige.

Bakgrunden till Fatlawi och Marias förhållande
Fatlawi, som anlände till Sverige 2015 från Irak, träffade Maria via en dejtingsajt 2020. Trots varningar från Marias vänner om möjliga kulturkrockar och farhågor om att Fatlawi utnyttjade henne, fortsatte Maria att försvara sitt val och deras relation. Deras dotter Therese beskrev förhållandet som till synes harmoniskt, utan tecken på våld eller hot. Men i själva verket var det annorlunda. 

Varningstecken som ignorerades
I månaderna före mordet började dock Fatlawi visa tecken på beteendeförändringar. Maria berättade för vänner och familj att han blev mer irriterad och kontrollerande, något som ledde till spekulationer om hans mentala hälsa. Trots dessa förändringar, uttryckte Maria aldrig rädsla eller oro för sin säkerhet.

Fatlawis Försvar
Under rättegången hävdade Fatlawi att han inte haft för avsikt att mörda Maria, påstod sinnesförvirring och menade att han inte var i ett normalt tillstånd under dådet. En rättspsykiatrisk undersökning avfärdade dock dessa påståenden, och Fatlawi bedömdes inte lida av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Han dömdes därför till livstids fängelse för mord, samt utvisning från Sverige. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet på Maria här

 

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg