Järfälla mordplan: Anstiftare och medhjälpare dömda

Järfälla mordplan: Anstiftare och medhjälpare dömda

2023-04-07

Fyra personer åtalades och dömdes för sin inblandning i ett mordförsök i Järfälla, Stockholm. Mordförsöket, som inträffade i maj förra året, var välplanerad av anstiftaren och utföraren. Hjärnan bakom attacken, 27-årige "anstiftaren", fick det strängaste straffet och dömdes till 18 års fängelse för anstiftan till mordförsök och grova vapenbrott.

Offret som var på väg till jobbet
Skjutningen, som lämnade offret med permanenta skottskador, inträffade när han väntade vid en busshållplats på väg till jobbet. En 16-årig pojke agerade torped och avlossade skotten tills pistolen klickade. Vilket blev anledningen till att offret överlevde.

Offret: önskar jag blev skjuten i huvudet istället. 
Den 16-årige skytten dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mordförsök och grovt vapenbrott. Offret, som lämnades med livsavgörande skador, beskrev hur han önskade att han hade blivit skjuten i huvudet istället.

Polisen fick hjälp av Encrochat
Polisutredningen av mordförsöket fick hjälp av dekrypteringen Encrochat, som avslöjade att 16-åringen bara var en hyrd torped och att det fanns "uppdragsgivare" bakom mordplanen. Planen diskuterades flitigt under loppet av en månad, med diskussioner om man ska utsätta offret för ett sprängdåd eller ”om de ska fixa en elcykel”.

Anstiftaren, ordnade en lägenhet där den 16-årige skytten kunde stanna och gömma sig före och efter attacken. Den 31-årige planeraren ordnade så att mat fanns i lägenheten till skytten. 31-åringen skaffade också "via en mellanhand" den anlitade tonårspojken.

Anstiftaren ville se offret död
Tingsrättens dom noterade att "anstiftaren" alias "haft ett starkt intresse av att få målsäganden dödad och har ivrigt arbetat i detta syfte." Användningen av Encrochat var genombrottet i utredningen, vilket ledde till en framgångsrik fällande dom av de inblandade i mordförsöket. Två män i åldrarna 28 och 31 dömdes för medhjälp till mordförsöket. Den yngre av de två dömdes till åtta års fängelse, medan den äldre fick tio år.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg