Hovrätten: Taylan Ceylan får 17 års fängelse för mordet på Aida

Hovrätten: Taylan Ceylan får 17 års fängelse för mordet på Aida

2023-11-06

Taylan Ceylan fälls av Hovrätten - 17 års fängelse för mordet på sambo

Fastställd dom

Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu styrkt tingsrättens dom att döma Taylan Ceylan till 17 års fängelse. Ceylan anses skyldig till att ha mördat sin sambo Aida i deras gemensamma studentbostad i Kristianstad.

Den 9 december påträffades 29-åriga Aida död efter en fasansfull händelse. Taylan Ceylan, efter att ha utfört dådet, tog sig till polisstationen på cykel och anmälde sig själv. Trots hans egna uppgifter om en droginducerad psykos och brist på uppsåt vid tiden för mordet, fann rätten att psykosen inte var tillräcklig grund för att undanta honom från ett långvarigt fängelsestraff.

Tingsrättens bedömning

Trots förmildrande omständigheter relaterade till Ceylans psykiska tillstånd, ansåg tingsrätten att mordet, som utfördes med extrem brutalitet, krävde ett strängt straff. Hovrätten anslöt sig till denna bedömning och menade att Ceylans agerande präglades av särskild hänsynslöshet.

Förhållandet som vände

Aida, en mjukvaruutvecklarstudent, och Ceylan inledde en relation bara månader innan mordet. Relationen utvecklades snabbt, men det fanns tecken på att Ceylan blev alltmer kontrollerande och aggressiv. Trots detta fanns inga tidigare polisanmälningar som förutspådde mord som utgång.

Mordnatten

Under en lång och tortyrliknande dödskamp som pågick i fyra timmar ska Ceylan ha bundit Aida och strypt henne omväxlande medan han hindrade henne från att andas genom att sitta på hennes bröstkorg. Det rapporteras också att han stoppade strumpor i hennes mun och använde en kökskniv för att hota henne till tystnad.

Minnet av Aida

Aidas familj har lidit enormt efter hennes bortgång. Aidas mor, Parvin, har delat med sig av minnen om sin dotter, beskrivande henne som familjens kreativa lillasyster med en busig anda. För Parvin förstärks sorgen över tiden, när hon i varje ung kvinna med mörkt, långt hår ser skymten av sin bortgångna dotter.

Med hovrättens beslut avslutas ett kapitel i denna händelse, där rättvisan har sökt sitt utrymme för att ge ett svar på det våld som Aida utsattes för. Taylan Ceylans straff står nu fast och markerar ännu ett fall där domstolen har tagit ställning mot den brutala verkligheten av våld i hemmet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet på Aida här

 

Foto: Polisen

Varukorg