Hovrätten skärper straff för mord med yxa i Geijersholm

Hovrätten skärper straff för mord med yxa i Geijersholm

2024-02-02

Bakgrund till mordet i Geijersholm

I Geijersholm, en ort utanför Hagfors, inträffade ett brutalt mord dagarna innan påsk förra året. En 33-årig man utförde en dödlig attack mot en vän med en yxa och andra våldshandlingar. Efter attacken, medan offret, en man i 50-årsåldern, blödde ihjäl, åt gärningsmannen och sällskapet kebabpizza.

Skärpt dom av Hovrätten
Tingsrättens ursprungliga dom på sju års fängelse för synnerligen grov misshandel har nu reviderats av Hovrätten till ett straff på 16 års fängelse för mord. Denna förändring reflekterar Hovrättens bedömning att den dömdes handlingar visade en avsiktlig livsberövande med likgiltighet för offrets öde.

Detaljer kring händelseförloppet
Händelsen ägde rum i en lägenhet där offret och tre andra personer befann sig. Efter att ha blivit svårt skadad av sparkar och hugg, fick offret ingen hjälp från närvarande. Istället försökte de täcka över brottet genom att rengöra platsen och konsumera mat medan offret led.

Gärningsmannens agerande efter mordet
Den dömde dokumenterade attacken genom att fotografera och filma offret, samt skickade meddelanden som bekräftade hans våldshandlingar. Dessa handlingar stärkte bevisningen mot honom och påverkade domstolens beslut om den skärpta domen. När ambulans tillkallades följande morgon, försökte gärningsmännens sällskap dölja mordet genom att påstå att dödsfallet berodde på en överdos. Ambulanspersonalen kunde dock snabbt se att detta inte stämde på grund av offrets synliga skador och omständigheterna på platsen.

Rättegångens utfall
Vid rättegången skärptes straffet betydligt, från sju till 16 års fängelse, baserat på brutaliteten och förhandsplaneringen av dådet. Den detaljerade dokumentationen av våldet och gärningsmannens meddelanden spelade en avgörande roll i Hovrättens beslut.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

 

Varukorg