Hovrätten fastställer livstidsstraff, utvisning i Örebro mordmål

Hovrätten fastställer livstidsstraff, utvisning i Örebro mordmål

2023-08-28

Örebro mordmål: 27-årig mans livstidsstraff och utvisning fastställts i Göta hovrätt


Snabbversion av text: 

  • 27-årig mans fällande dom för mord och försök till mord fastställd av Göta hovrätt
  • Personen erkände mordet på en mamma och försök till mord på hennes 24-åriga dotter i Örebro
  • Påståenden om inblandning i ett ryskt spionnätverk anses inte trovärdigt
  • Mannen riskerar livstids utvisning från Sverige efter avtjänat straffGöta hovrätt har fastställt domen i det uppmärksammade mordmålet om en 27-årig man som dömts för att ha mördat en mamma och försökt mörda hennes 24-åriga dotter i Baronbackarna, Örebro.

Man erkänner dödligt våld


Den dömde mannen erkände att ha begått våldsdådet mot den 24-åriga kvinnan och hennes mamma tidigare i år. Han hävdade dock att han kände sig hotad eftersom han trodde att båda kvinnorna var del av ett ryskt spionnätverk. Hans påståenden styrktes inte av domstolen.

Domen


Tingsrätten hade inledningsvis slagit fast att brottets allvar motiverade ett livstidsstraff i fängelse. Följaktligen dömdes han till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök samt livstids utvisning från Sverige.

Inget överklagande av domen för rättspsykiatrisk vård


Samtidigt som mannen erkände brotten och inte överklagade domen för rättspsykiatrisk vård, bestred han livstids utvisningsbeslut. Hans försvar hävdade att han tillbringat över ett decennium i Sverige och hade etablerat arbets- och familjeband som skäl att undvika utvisning.

Göta hovrätt fastställer utvisning


Göta hovrätt har nu fattat en dom som befäster mannens straff, inklusive livstids utvisningsbeslut. Överklagandet har avslagits och beslutet om livstidsutvisning kvarstår.
Den 27-årige man som dömdes för att ha begått ett brutalt mord i Baronbackarna, Örebro, kommer inte bara att mötas av rättspsykiatrisk vård utan kommer även att utvisas från Sverige på livstid. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Örebro här

 

Foto: Polisen

Varukorg