Gängledare döms till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling

Gängledare döms till sex års fängelse för grov narkotikasmuggling

2024-07-03

En 41-årig man som är en ledare för ett kriminellt nätverk i Malmö, har dömts till sex och ett halvt års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Mannen greps i Barcelona i slutet av 2023 och har nu fått sin dom.

Polisen lyckades knäcka mannens alias genom utdrag från krypterade chattar. Med hjälp av telefontömningar kunde de jämföra meddelanden och bilder som skickats från både mannens alias på den krypterade tjänsten och vanliga mobilappar. Bland bevismaterialet fanns bilder på en orm, en vattenskoter och mannens hund.

Utvisning och långt fängelsestraff

Mannen, som ledde den så kallade M-falangen, dömdes också för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses ha anskaffat och organiserat transport och mottagande av fem kilo kokain under maj 2020. Förutom fängelsestraffet utvisas han ur Sverige och förbjuds att återvända under en längre period. Åklagare Lisa Åberg uttryckte relativt nöje med domen men ansåg att det fanns utrymme för ett längre straff än vad tingsrätten beslutat.

Bakgrund och tidigare Involvering i gängkrig

41-åringen har varit en central figur under gängkrigen i Malmö runt 2010, där bland annat hans bror sköts till döds. Sedan 2017 har han varit skriven som utvandrad ur Sverige och har på senare år varit bosatt i Spanien. Trots sin frånvaro från Sverige har han fortsatt att vara en inflytelserik person inom det kriminella nätverket.

Förnekar anklagelserna

Mannen själv nekar till att han skulle ligga bakom aliaset och därmed de brott han anklagas för. Hans försvarsadvokat, Jack Melkemichel, menar att det inte är tydligt huruvida meddelandena som åklagaren refererar till verkligen bevisar mannens skuld. Advokaten påpekar att de ska överväga att överklaga domen då de inte är nöjda med utgången.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg