Ex-Liberal politiker dömd för klotter på nationalmuseum

Ex-Liberal politiker dömd för klotter på nationalmuseum

2023-12-28

Ex-Politiker dömd för klotter på kulturinstitut
En tidigare framstående politiker för Liberalerna, med betydande roller i både svensk och europeisk politik, har dömts för skadegörelse. Denna incident inträffade vid Nationalmuseum i Stockholm, där den tidigare politikern greps efter att ha klottrat ”Hitlers kuksugare” på fasaden.

Övervakningskamera avslöjande
Säkerhetspersonal vid museet upptäckte politikern genom övervakningskameror. Efter att ha skrivit "Hitlers kuksugare" och stänkt färg på museets fasad, flydde han från platsen men kunde snart gripas av polis. Polisrapporter avslöjar att texten var en halv meter hög och sträckte sig över fem meter.
Vid gripandet bar den tidigare politikern en ryggsäck innehållande penslar och röd målarfärg, samma färg som användes för klotter. Han gjorde också uttalanden till polisen som antydde hans missnöje med den svenska staten, vilket han kallade "Hitlers kuksugare".


Foto: Ryggsäck som anträffades på misstänkt

Motiv bakom handlingen
I förhör medger den dömde att han agerat ut sitt "starka agg" mot Sverige, och såg Nationalmuseum som en symbol för landet. Han uttryckte en tro att Sverige under andra världskriget hade stött en diktatur. Dessutom hävdade han att hans kommunikation hade avlyssnats i decennier, vilket bidrog till hans frustration och misstankar om en "ren diktatur".

Tidigare händelser och dom
Detta var inte första gången mannen klottrade politiska budskap; han hade tidigare klottrat på Eric Ericsonhallen i Stockholm. Vid rättegången dömdes han för skadegörelse och ringa skadegörelse. Domens straff blev villkorlig dom och ett skadestånd på 5 000 kronor.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen
 

Varukorg