Domstolsanställd döms för gängläcka

Domstolsanställd döms för gängläcka

2023-12-15

Domstolshandläggare läckte hemlig info till gäng – döms till fängelse
En domstolshandläggare från Attunda tingsrätt har dömts till ett år och nio månaders fängelse för att ha läckt sekretesskyddad information till gängkriminella. Hon misstänktes ha överfört konfidentiell information under sin anställning vid tingsrätten. Informationen ska hamnat i händerna på den ökända Turebergsnätverket som misstänkt ligga bakom mord och andra grova brott genom åren.

Läckte information under flera månader
I månader hade kvinnan varit föremål för misstankar om att hon läckt hemlig information. Enligt åklagaren hade hon förmedlat uppgifter till en gängkriminell man som hon haft en relation med. Bevis i fallet inkluderade chattloggar och övervakningsbilder som visade henne läsa de sekretessbelagda dokumenten.
Under rättegången krävde åklagare Per Nichols att kvinnan skulle dömas till två års fängelse för grovt dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Försvaret argumenterade däremot för en lindrigare påföljd, hänvisande till otillräckliga bevis.

Kvinnan erkänner brott
Trots att kvinnan tidigare släpptes på fri fot och sade upp sig från sin tjänst, meddelade Attunda tingsrätt sin dom en vecka senare än väntat. Hon döms för flera brott, inklusive ett grovt brott mot tystnadsplikt och dataintrång. Kvinnan erkände vissa av de åtalade brotten och förnekade andra.

Tingsrättens Bedömning
Tingsrätten, genom Magdalena Hägg Bergvall, konstaterade att bevisen stödde de flesta av åklagarens gärningspåståenden. Straffvärdet bedömdes till två års fängelse men reducerades till ett år och nio månader, delvis på grund av att kvinnan sannolikt skulle förlora sitt jobb. Hon dömdes också att betala skadestånd till en målsägande.

Konsekvenser för Polisutredningar

Denna händelse har markerat en allvarlig överträdelse av sekretess och har i vissa fall försvårat polisens arbete med att utreda allvarliga brott, vilket understryker allvaret i brotten.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg