Bankanställd döms för grovt bedrägeri - lurade kunder på miljoner

Bankanställd döms för grovt bedrägeri - lurade kunder på miljoner

2024-03-30

Ålems Sparbank-Anställd döms för grovt bedrägeri
En anställd vid Ålems Sparbank, belägen i Mönsterås kommun, har blivit dömd till ett treårigt fängelsestraff efter att ha dömts för grovt bedrägeri i över 200 fall. Den dömda personen anklagas för att ha olovligen överfört sammanlagt 13 miljoner kronor från 17 kunders konton till egna konton under perioden 2015 till 2022.

Systematiskt bedrägeri mot bankkunder
Åklagaren hade initialt yrkat på fyra års fängelse med motiveringen att den anklagade på ett grovt sätt utnyttjat sitt förtroendeposition och sitt inflytande över bankkunderna. Många av de drabbade kunderna uppges vara äldre eller dödsbon, vilket ytterligare tyngde anklagelserna.

Tingsrätten beslutade att varje olovligen genomförd överföring, som totalt uppgick till 239 tillfällen, skulle bedömas som separat fall av grovt bedrägeri. Enligt rådmannen Ulrika Kvarnsjö betonade tingsrätten att även mindre summor räknades som grova bedrägerier på grund av den systematiska och utstuderade metoden som användes för att utnyttja kunderna.

– Tingsrätten har bedömt att varje överföring är ett eget brott. Även om vissa överföringar rör små belopp anser tingsrätten att varje överföring är ett grovt bedrägeri, säger rådmannen Ulrika Kvarnsjö.

bakgrund och motiv
Den nu dömde mannen har erkänt till överföringarna men hävdade att hans agerande drivits av ett allvarligt spelberoende, vilket han och hans advokat argumenterade bör betraktas som ett sjukdomstillstånd. Försvarsidan hade därmed yrkat på ett lindrigare straff, specifikt två års fängelse.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Pixabay

Varukorg