Bandidos internkrig - presidentens avhopp skapar konflikt

Bandidos internkrig - presidentens avhopp skapar konflikt

2023-05-04

Presidenten för Bandidos i Värnamo visar frivilligt för polisen resultatet av en laserbehandling, där klubbtatueringarna som en gång prydde hans högra arm bleknar. Han bekräftar för polisen att han inte längre är en del av klubben och hade lämnat i "bad standing". Presidentens avhopp visade sig vara en del av en klubbkonflikt som eskalerade hösten 2022.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Konflikten eskalerande 

Konflikten mellan presidenten och klubben började med att en bil kopplad till mannen sattes i brand. Några dagar senare larmades polisen om att ett dussin Bandido-män hade omringat hans hem. Enligt polisen var stämningen hotfull, men när patrullerna kom fram var männen borta. Det var stor risk för nya grova våldsbrott och polisen insåg att de måste göra något.


Foto: Bilen med tio kilo sprängämne 

Tio kilo bomb i bilen

En kväll i slutet av oktober observerade en av polisens spanare hur ex-presidenten nervöst gick runt i sitt hem. Samma natt stoppades en man och en kvinna i en bil i närheten. Mannen i bilen var en prospekt, en provmedlem, från Bandidos. En av poliserna började söka igenom fordonet. Då sa provmedlemmen något som fick polisen att avbryta och backa, enligt utredningen: "Jag skulle nog avstå från att kolla där mer för det kan säga pang." En påse i bilens baksäte visade sig innehålla en bomb – fylld med 9,9 kilo dynamit. Duon i bilen greps och häktades misstänkt för bland annat mordförsök.

"Ville avskräcka"

Ex-presidenten åkte till ett gömställe med en svart väska och gömde den bakom ett elskåp i en liten ort i Småland och lämnade sedan platsen. Påsen innehöll en sprängladdning på ett kilo. I förhör uppgav expresidenten att han aldrig hade för avsikt att använda sprängladdningen och att innehavet endast var tänkt som ett meddelande i en konflikt. Han ville inte säga vem eller vilka konflikter var emot. "Mitt mål med det här har varit att avskräcka så att jag och min familj lämnas ensamma", sa han.


Foto: Medlemmar i Bandidos MC

 

Ljungby 2017


När Bandidos öppnade en lokal i Ljungby 2017 resulterade det i en upptrappning av verksamheten i området. I Värnamo, där några medlemmar bodde eller hade kopplingar till staden, började polisen uppmärksamma våldsamt beteende kopplat till klubbens närvaro. En sådan konflikt i Värnamo uppstod när Bandidos drabbade samman med lokala brottslingar om narkotikahandeln, vilket utlöste en våldsam våg av bombdåd och skottlossning som nådde sin topp 2019.
I september 2021 dog en medlem av Bandidos i Värnamo efter att av misstag ha detonerat en bomb han hade placerat i ett garage för att skrämma ett vittne. Kort därefter, hösten 2021, lämnade klubbens president organisationen med hänvisning till skäl som fortfarande är oklara.

Dom väntar i rättegång mot Bandidos-medlemmar


Nyligen avslutades rättegången mot en Bandidos-provmedlem och en kvinna som åtalade för mordförsök, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och försök till allmän ödeläggelse. Domen väntas i början av maj. De åtalade har förnekat anklagelserna och hävdar att de inte hade något motiv eller avsikt att begå de påstådda brotten. Deras advokater hävdar att bevisningen mot dem är svag och att deras klienter inte hade någon kännedom om det farliga föremålet i bilen. Åklagaren har avböjt att kommentera fallet i väntan på domen.

 

Läs förundersökningsprotokoll om Bandidos krig

Foto: Polisen

Varukorg