Åtal för Jaktbrott - varg dödad vid Amungen i Rättvik

Åtal för Jaktbrott - varg dödad vid Amungen i Rättvik

2023-12-05

Jaktbrott i Rättvik - man åtalad för att ha dödat varg vid Amungen

I mars 2019 fick polisen larm om ett misstänkt jaktbrott vid Amungen, belägen i Rättviks kommun, där en varg skulle ha illegalt jagats och skjutits ihjäl. Snart fem år efter händelsen åtalas en man från Falu kommun grovt jaktbrott.

En man i 20-årsåldern åtalas för att ha förföljt och skjutit en varg till döds. Åklagaren klassificerar brottet som grovt på grund av att vargen är en skyddad art och användningen av ett motordrivet fordon under jakten. Åklagaren föreslår även att mannen ska stå till svars för jakthäleri.


Foto: Blodspår från vargen som sköts ihjäl

Förutom huvudanklagelsen, anklagas mannen även för att ha hanterat vilt som han borde ha förstått var resultatet av ett jaktbrott. Han misstänks ha lastat och flyttat en nyligen skjuten varg.

Åklagaren stödjer sin åtalspunkt med vittnesmål från forensiker, vilthandläggare, naturbevakare samt bevis från vägtrafikregistret som indikerar att mannen ägde en skoter av samma modell som den som användes vid brottet.

Den 9 mars 2019 utlöstes ett stort polispådrag vid Amungen i Rättvik efter uppgifter om att en varg hade dödats illegalt. Fyra personer greps misstänkta för grovt jaktbrott men släpptes senare. Nu, fyra och ett halvt år senare, fortsätter rättsprocessen då en av de gripna ställs inför rätta vid tingsrätten.

Den åtalade mannen förnekar att han har begått något brott.


Läs: Förundersökningsprotokoll om jaktbrott här

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg