Anders Öfvergård, Arga Snickaren - Döms i köttstöldsmål

Anders Öfvergård, Arga Snickaren - Döms i köttstöldsmål

2023-08-08

Den välkände tv-personligheten Anders Öfvergård, även känd som "Arga Snickaren", har dömts i samband med ett fall av ringa stöld med stulet kött. Tv-profilen döms tills 40 dagsböter á 1 000 kronor

Överraskning och besvikelse


I en oväntad vändning hamnade Anders Öfvergård, 55 år, i juridiska problem efter att ha ertappats med stulna föremål vid en ICA-butiks självskanning i slutet av juni. Han åtalades därför och har nu befunnits skyldig till ringa stöld.

"Jag är faktiskt både förvånad och besviken", förmedlade Anders Öfvergård i ett sms till Aftonbladet. Under hela prövningen vidhöll han sin oskuld och upprepade att han inte hade för avsikt till stöld.

Oavsiktligt fel eller felbedömning?


Anders Öfvergård hade konsekvent hävdat sin oskuld från början och antydde att ett potentiellt misstag i skanningssystemet eller ett mänskligt misstag kunde ha varit på spel. Den känslan delade han under utredningens inledningsskede.

Domstolens dom ger dock en annan bild. Anders Öfvergård har dömts att betala 40 dagsböter à 1 000 kronor vardera, totalt 40 000 kronor. Dessutom är han skyldig att bidra med 1 000 kronor till brottsofferfonden.
Enligt förundersökningsprotokollet gällde stölden tre paket kött värda 400 kronor. I det här fallet ska tv-profilen ha skannat endast två av de fem paketen och lämnat butiken med obetalda ytterfilé- och entrecoteportioner.

Även om Anders Öfvergård erkände att inte ha betalat för föremålen, insisterade han på att det var ett oavsiktligt förbiseende. Han tillskrev misstaget stress och den livliga butiksmiljön. Ändå tyder domen på att gärningen har begåtts med uppsåt att stjäla.
Åklagarens talan mot Anders Öfvergård fick stöd av olika bevis, bland annat fotografier av kvitton. Det ena kvittot dokumenterade hans betalning, medan det andra visade värdet på de varor som förblev obetalda.

Kammaråklagare Kajsa Hultqvist, reflekterande över utgången, konstaterade "Jag anser att domen är välmotiverad och har i övrigt inga kommentarer."

Krimfup sökte svar från Anders Öfvergårds försvarsadvokat, men inget uttalande har ännu lämnats. 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Anders Öfergård här

Lyssna på ljudfiler från rättegången här

 

Foto: Polisen

Varukorg