42-åring från Upplands-Bro döms för tortyrliknande mord

42-åring från Upplands-Bro döms för tortyrliknande mord

2024-01-30

En 42-årig man från Upplands-Bro har dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha blivit funnen skyldig till mord under särskilt försvårande omständigheter. Händelsen inträffade i januari 2023. 

Enligt uppgifter från larmcentralen ringde mannen själv in och rapporterade om en svårt skadad person i sin lägenhet strax efter midnatt den 20 januari. När räddningstjänsten anlände, fann de offret medvetslöst på hallgolvet. Trots omfattande livräddande åtgärder avled offret kort därefter.

Höll offret som fånge
Utredningen som följde avslöjade en mängd störande detaljer. Den 42-årige mannen hade hållit offret fången i sin lägenhet i nästan ett dygn, under vilket tiden offret utsattes för vad åklagaren beskrev som förnedrande och tortyrliknande våld. Polisens analys av mannens mobiltelefon ledde till upptäckten av flera bilder som visade offret utsatt för grovt våld under en längre period. Under förhör medgav den åtalade att han och offret, som var ytligt bekanta, hade tillbringat kvällen tillsammans i lägenheten, där de drack alkohol och lyssnade på musik. Enligt hans berättelse uppstod ett bråk mellan dem, vilket eskalerade till våld.

Tortyrerade offret
En detaljerad undersökning av brottsplatsen avslöjade att våldet hade spridit sig genom hela lägenheten. Den rättsmedicinska rapporten indikerade att offret hade utsatts för upprepade slag och sparkar, samt att han hade bundits fast med tejp vid fotleder och knän. Bland bevisen fanns också en hink med urin och avföring som hade kastats på offret.

Döms i tingsrätten
Tingsrätten fann att motivet för brottet var oklart. Gärningsmannen, som nekade till mord men medgav delar av misshandeln, hävdade att han hade agerat i självförsvar. Denna förklaring avslogs av domstolen, som fastslog att han hade haft uppsåt att döda offret.

I domen anges att det inte är möjligt att exakt fastställa vilket våld som utövades vid en specifik tidpunkt, men att det var dessa skador som ledde till offrets död. Utöver mordet behandlades också en separat incident av grov misshandel av en annan man under rättegången.

Den dömdes straff, rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, reflekterar tingsrättens bedömning av hans psykiska tillstånd och allvaret i brottet. Om han hade dömts till fängelse, skulle straffet ha varit livstid.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg