24-åriga Issa El-Chaer döms för mordet i Ånge 2019

24-åriga Issa El-Chaer döms för mordet i Ånge 2019

2023-09-01

Issa El-Chaer, en 24-årig man som tidigare misstänkts för att ha deltagit i det ökända Ångemordet 2019, har dömts till 16 års fängelse. El-Chaer greps efter att ha undvikit rättvisa i över tre år och tillbringat större delen av den tiden utomlands.

Brottet som skakade Ånge
Mordet inträffade natten till den 10 december 2019 inne i en villa i Ånge. Fyra personer, inklusive El-Chaer, ska ha tvingat sig in i en 20-årig mans hem i syfte att råna honom på värdesaker, till exempel en dyr jacka. Situationen eskalerade när den unge mannen bands med tejp runt halsen, munnen och näsan, vilket ledde till att han kvävdes och dog.

 

De anklagade och deras roller
Tre andra misstänkta, tillsammans med en äldre person misstänkt för att ha agerat förare, har tidigare åtalats i samband med brottet, kallat Rånmordet i Ånge (Rånmordet i Ånge). Av dessa troddes en ha orkestrerat rånet och dömdes därefter för mordet.

3 år på flykt
El-Chaer lyckades fly landet efter mordet och undvek fångst i över tre år. Han var aktiv på chattforum online och diskuterade fallet, där han till synes erkände sin inblandning i Tortyrmordet i Ånge. Trots upprepade förfrågningar från polisen förblev han svårfångad fram till hans arrestering i Libanon och efterföljande utlämning till Sverige. Hans rättegång hölls för några veckor sedan i Sundsvall tingsrätt.

Domen
På fredagen meddelade Sundsvalls tingsrätt sin dom. El-Chaer dömdes för flera brott inklusive mord, hot mot tjänsteman och två fall av olagliga hot. Hoten riktade sig mot olika personer, däribland en polis, en psykolog och Hasse Aro, programledare för tv-programmet Efterlyst.


I förundersökningsprotokollet (FUP) i Ångemordet indikerades att det inte fanns några konkreta bevis som bevisade att El-Chaer handlat med den uttryckliga avsikten att begå mord. Rätten framhöll dock att "det finns en nästan absolut risk för kvävning när en person är hårt bunden i nacke och mun och lämnas i det tillståndet utan möjlighet att frigöra sig eller söka hjälp."
Utöver sitt fängelsestraff har El-Chaer ålagts att betala totalt 334 747 kronor i skadestånd jämte ränta till sju målsägande. Detta inkluderar familjemedlemmarna till offrets farfar.

 

Läs: Fördersökningsprotokoll (FUP) om Ångemordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg