16-åringar döms för mordplaner i Norrköping och på Öland

16-åringar döms för mordplaner i Norrköping och på Öland

2024-07-09

En 16-årig pojke från Kalmar har dömts av Norrköpings tingsrätt till tio månaders ungdomsövervakning för mordplaner. Han fick i uppdrag att mörda två personer: en 25-åring på Öland och en 26-årig man i Norrköping.

Planerat mord i Mirum Galleria

Enligt åtalet skulle den 26-årige mannen i Norrköping skjutas ihjäl av 16-åringen med en automatkarbin inne på Mirum Galleria i stadsdelen Hageby den 6 januari. Mordet genomfördes dock senare av en annan person. Bakom mordplanerna stod en annan 16-åring från Malmö, som nu döms till sluten ungdomsvård i ett år och tre månader. Han döms för två fall av stämpling till mord och anstiftan till grovt vapenbrott.

Mordplaner på Öland

Mordplanerna mot 25-åringen på Öland avslöjades när 16-åringen greps i Norrköping. För detta brott döms ytterligare två personer från Kalmar för stämpling till mord. Fallet innehöll omfattande bevisning, inklusive fysiska bevis, filmer och en stor mängd chattar från de inblandades telefoner. En 25-årig kvinna från Norrköping döms också i målet. Hon döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och involverande av underårig i brottslighet till fängelse i 5 år och 6 månader.

 

Läs: Dom på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg