16-åring åtalas för mord på Malmös köpcenter Emporia

16-åring åtalas för mord på Malmös köpcenter Emporia

2023-07-31

16-åring åtalas för mord på Malmös köpcentrum Emporia

En 16-årig pojke åtalas för mord i samband med dödandet av en 31-årig gängledare på köpcentret Emporia i Malmö. Den dödliga incidenten, som inträffade förra året i augusti, involverade användningen av en nio millimeter halvautomatisk pistol. Offret träffades av flera skott, varav ett träffade hans hjärta, vilket ledde till hans död.

Skottlossningen skedde mitt på ljusa dagen under fredagsrusningen, vilket orsakade panik och kaos bland shoppare och förbipasserande. Även en 39-årig kvinna, som råkade befinna sig i närheten, skadades allvarligt under händelsen.

Strax efter skottlossningen grep polisen den då misstänkte 15-åringen i närheten av köpcentret. Nu, efter att ha fyllt 16, står han inför ett fall av mord och tre fall av mordförsök.

Utredningen av ärendet pågår och detaljerna kring mordet och mordförsöket är för närvarande föremål för sekretess före rättegången.

– Innan huvudförhandlingen vill jag inte lämna några kommentarer om utredningen, säger kammaråklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande.

Den misstänkte har en historia av tidigare brottslighet, bland annat misstänkt för grova brott och olaga hot. Det har också väckts oro över hans påstådda inblandning i droger, och det finns rapporter om att han upplevt droginducerad psykos. 2021 beslutade Förvaltningsrätten att den nu misstänkte, då 14-årige pojken skulle tvångsvårdas. Han hade rymt hemifrån flera gånger. Skola, sjukvård och polis har flera gånger gjort orosanmälningar om hans situation.

Utöver den misstänkte 16-åringen sitter i nuläget sju andra personer häktade och misstänkta för medverkan till brottet. Bland de misstänkta ska en ha haft en ledande roll inom det kriminella gänget Satudarah och har dömts för flera brott sedan tidigare. 

– Förundersökningen mot de övriga misstänkta där sju personer sitter häktade pågår fortfarande och omfattas av förundersökningssekretess. Åtal i den delen beräknas kunna väckas under hösten, säger kammaråklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Emporia 

 

Foto: Polisen

Varukorg