Mord på frisörsalong i Göteborg - Högsbo

Mord på frisörsalong i Göteborg - Högsbo

2023-11-18

Mord på frisörsalong i Göteborg, Högsbo
I Göteborg 2021 i juli inträffade en händelse där en man mördades i en frisörsalong av två maskerade skyttar mitt i sommaren. Offret var en man i 25-årsåldern som blev avrättad med elva skott medan han satt och fick sitt hår klippt i frisörstolen. Trots tydliga bevis på övervakningsfilmen och DNA-spår på en förkolnad tröja friades den huvudmisstänkte mördaren av hovrätten som ansåg att bevisningen inte var tillräcklig för en fällande dom.

Offret hade lämnat ett kriminellt nätverk
Hovrätten fokuserade på att den maskerade mannen som tidigare dömts i tingsrätten inte kunde bindas till själva skjutningen genom de presenterade bevisen. Även om DNA-spår på tröjan fanns kunde inte hovrätten fastställa när dessa spår hamnade där och om de verkligen kopplades till själva brottet. Därmed gick den misstänkte mördaren fri från anklagelserna. En annan 20-årig man dömdes för medhjälp till mordet. Trots att han inte var en av de två skyttarna gav han information om mordoffrets närvaro i frisörsalongen. Hovrätten sänkte dock straffet till nio års fängelse för denne individ som gjorde de möjligt för skyttarna att veta vart offret befann sig. Mordet tros ha kopplingar till en pågående gängkonflikt i sydvästra Göteborg. Offret hade lämnat ett kriminellt nätverk som de två unga männen vid tiden för mordet var medlemmar i enligt hovrätten. Istället hade mordoffret närmat sig ett konkurrerande gäng. Vilket anses ska vara anledningen till mordet.

På filmen ser man gänget som firar på sin semester
Åklagaren presenterade även bevisning i form av en film från en utlandsresa som den mordmisstänkte 20-åringen gjorde med vänner en tid efter mordet. På filmen ser man gänget som firar på sin semester efter mordet i frisörsalongen i Göteborg. I filmen uttrycktes glädje över offrets död och firande pågick. Åklagaren visade också bilder där 20-åringen höll ett skjutvapen på samma sätt som en av skyttarna i frisörsalongen. Trots detta ansåg hovrätten att det inte var tillräckligt för att koppla 20-åringen direkt till mordet. En andra skytt har ännu inte gripits i fallet. 

->Läs förundersökningsprotokollet

->Lyssna på förhören från rättegången här