Känd rappare åtalas -

Känd rappare åtalas - "Jag ska spränga din butik"

2023-08-24

Artist åtalad: Rapparen åtalas för brott

En välkänd rappartist åtalas vid tingsrätten för skadegörelse, vållande till kroppsskada, övergrepp i rättssak, alternativt olaga hot, involverande av underårig i brottslighet samt ringa narkotikabrott.  Det var i somras när han kastade omkull vattenpipor från en hylla i en butik i Bandhagen och hotade att spränga butiken. Nu åtalas han för ett flertalet brott. 

Anklagelser och åtal

Åtalet omfattar totalt fem åtalspunkter som omfattar en rad brott. Dessa inkluderar vållande till skada, tillfoga kroppsskada, ägna sig åt misshandel under rättsliga förfaranden, eller alternativt framställa olagliga hot. Dessutom sträcker sig anklagelserna till anklagelser om att ha involverat en minderårig i kriminell verksamhet och mindre narkotikarelaterade överträdelser.

Hotade via videoklipp

Rapparens påstådda överträdelser ska ha inträffat i somras i Bandhagen, där en stor incident utspelade sig. Enligt uppgift var artisten inblandad i ett bråk som resulterade i att vattenpipor slogs ner från hyllorna. Även butiksägarna skadades under händelsen. Efter bråket gjordes en polisanmälan mot rapparen.

Efter en händelseutveckling ses rapparens yngre bror besöka butiken. Den minderårige brodern visade sig ha en mobiltelefon innehållande ett videoklipp. I den här videon uttryckte rapparen högljutt sitt missnöje över att ha blivit polisanmäld. Videon innehöll hot, inklusive ett skrämmande uttalande om att detonerade en bomb i butikslokalen.

"Kommer att spränga din butik"

I det inspelade utbytet tilltalade rapparen, känd under sitt artistnamn "XX", butiksägaren med fientlighet.

"Hallå ammo (farbror på arabiska och sägs till äldre män, red anm). Det är XX (rapparens namn), ni har gjort mycket problem till mig, säger han till butiksägaren i inspelningen och fortsätter: 

– Jag hämtar en bomb, jag släpper den i din butik. 

Med tanke på att brodern som förmedlade dessa hot var minderårig, står rapparen nu inför ytterligare anklagelser för att ha involverat en minderårig i kriminell verksamhet. Ytterligare underbyggande av oro vittnade en polis om att rapparens texter konsekvent anspelar på våld och drogrelaterade teman. Han nämner också att det är sannolikt att rapparen har ”kopplingar till nätverkskriminalitet och har tillgång till ett våldskapital”. 

Vandalism och hot

I efterdyningarna av den första incidenten utstod butiken ytterligare kaos. Övervakningsfilmer fångade fall av vandalism, inklusive krossade fönster och en oidentifierad figur som kastade föremål i butiken medan han bar en mask. Dessa handlingar påstås ha begåtts av personer som är associerade med rapparen, inklusive några som tros vara släktingar.

En av ägarna ville ta tillbaka sin anmälan enligt polisen. Polisen berättade: "Hon berättade för mig att hon hade gjort en polisanmälan och att han ville att hon skulle dra tillbaka polisanmälan, vilket hon inte ville göra." Känslan av rädsla och hot var påtaglig, och butiksägaren ska ha uttryckt djup oro för hennes och hennes familjs säkerhet.

Rapparens försvar

Inför dessa anklagelser vidhåller rapparen bestämt sin oskuld. I förhör nekade han bestämt att ha uttalat sig om bombhotet. På frågan om videobevisen avfärdade han all koppling till dess skapelse. "Det kan inte ha varit jag som sa det", protesterade han och tillade: "Jag har ingen aning, har inte kommit från mig."

Rapparen hävdade sin oskuld och erbjöd ett försvar med rötter i hans meritlista av framgång. "För att vara ärlig så är jag bara besviken över hela situationen", uttryckte han och fortsatte med att lyfta fram sina meriter i musikvärlden. Han betonade sitt engagemang för en laglig väg, inklusive utbildning och arbete, och avfärdade all ekonomisk desperation eller behov av att ta till olagliga handlingar.

"rent ekonomiskt så ligger jag bra till och behöver inte ta hyra. Har miljoner streams" sa rapparen i förhör

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om rapparen här. 

 

Foto: Polisen